Visoka stopa nezaposlenosti u Trnovu

Bez autora
Feb 05 2015

Biro Trnovo je jedan od rijetkih u kojem je sve po evropskom prosjeku. Jedan savjetodavac na 500 nezaposlenih i šef Biroa spreman da pomogne kako bi se posao sa strankama obavio na vrijeme, tačno i po propisu. Ipak, i u ovoj općini, koja broji tek 2.628 stanovnika, a radno sposobnih 1.675, ne cvjetaju ruže. Naime, prema broju registrovanih nezaposlenih lica i njihovom postotku u broju radno aktivnog stanovništva, Biro Trnovo u Kantonu Sarajevo zauzima četvrto mjesto i ima visoku stopu nezaposlenosti. Većina od 34 nezaposlene osobe sa VSS i VŠS svoju šansu, iskustva su zaposlenih u Birou Trnovo i ne pomišlja tražiti u ovoj općini, nego u nekoj od gradskih. Slično razmišlja i 100 osoba sa SSS, a preostala 363 lica, od kojih su najbrojniji NK radnici, u većini slučajeva aktivno i ne traže posao.

Visoka stopa nezaposlenosti u TrnovuBiro Trnovo je jedan od rijetkih u kojem je sve po evropskom prosjeku. Jedan savjetodavac na 500 nezaposlenih i šef Biroa spreman da pomogne kako bi se posao sa strankama obavio na vrijeme, tačno i po propisu. Ipak, i u ovoj općini, koja broji tek 2.628 stanovnika, a radno sposobnih 1.675, ne cvjetaju ruže.

Naime, prema broju registrovanih nezaposlenih lica i njihovom postotku u broju radno aktivnog stanovništva, Biro Trnovo u Kantonu Sarajevo zauzima četvrto mjesto i ima visoku stopu nezaposlenosti. Većina od 34 nezaposlene osobe sa VSS i VŠS svoju šansu, iskustva su zaposlenih u Birou Trnovo i ne pomišlja tražiti u ovoj općini, nego u nekoj od gradskih. Slično razmišlja i 100 osoba sa SSS, a preostala 363 lica, od kojih su najbrojniji NK radnici, u većini slučajeva aktivno i ne traže posao.

Turistički potencijali

- Najbrojnija populacija na evidenciji ovog biroa, nekvalifikovana radna snaga, uglavnom živi u selima na području Bjelašnice i putem biroa ostvaruje zdravstveno osiguranja. Ova općina je prije nekoliko godina zahvaljujući programima zapošljavanja imala registrovanih preko 80 obrtnika, ali po isteku sufinansiranja 90 posto se vratilo na evidenciju, ističe šef Biroa Avdo Hodžić.

Na pitanje zbog čega je naprečac ugašen veliki broj privrednih obrta, odgovora nema.

- Općina Trnovo sa okolnim planinama meka je za potencijalne investitore, kaže načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo.

- Potencijali su ogromni. Nažalost, to ljudi ne prepoznaju. Za razliku od njih, interes stranih investitora je veliki. Da nije administrativnih prepreka, Trnovo bi bio investicijski bum i mjesto povoljno za život. Posebno bih naglasio turističke potencijale ove općine, ali velike su mogućnosti i za one koji se žele baviti uzgojem sitne stoke, naveo je Berilo.

Grupno savjetovanje

I u Birou Trnovo se odnedavno pokušava preći na novi sistem rada.

- Glavni problem u organizovanju grupnog savjetovanja je taj što veliki broj nezaposlenih živi razasut po obroncima Bjelašnice i dolazak na Biro, osim redovnog prijavljivanja, za većinu nezaposlenih iziskuje materijalni  trošak, mišljenja je Suad Spahić, uposlenik u Birou.

I pored ove činjenice, zaposlenici Biroa ne žele odustati od novih praksi koje su se pokazale učinkovite u radu oglednih biroa. Mišljenja su da je Općina Trnovo specifična i da možda zahtijeva i specifične programe obuke za nezaposlene, kako bi iskoristili ogromno bogatstvo koje ima ova općina i tako došli do posla.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik